Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

tisdag 30 oktober 2012

En tjäder på besök.

Igår så kom det in en tjäder som befunnit sig i ett villaområde under en tid. Den hade börjat att sätta sig på bilar och var allmänt närgången, så de boende ville ha den kvar där. Tjädrar som är spelgalna under våren kan ofta bete sig så här under hösten när deras hormoner ska ställas om för vintern, så den blir nog normal igen om ett tag. Den var ganska mager när den kom in, så den kommer att få stanna några dagar och äta upp sig innan den kommer att köras ut i skogen istället. Jag har ett ställe långt ut i skogen där det redan finns tjäder, så det blir där den kommer att släppas om den inte är sjuk och blir dålig.
Just nu så befinner den sig i den nybyggda voljären som blev klar för ett par veckor sedan, så vi får hoppas att den börjar att äta och dricka som den ska.



lördag 20 oktober 2012

Det börjar att röra på sig igen.

Efter en längre tids lugn utan några patienter så var det dags igår. Telefonen ringde på morgonen och det var om en Kattuggla som hittats sittande mitt på en väg. Så det var bara att sätta sig i bilen och åka iväg. När jag kommer fram så kan jag konstatera att Kattugglan har ett ordentligt benbrott och ser ut att vara i allmänt dåligt skick. Så den får följa med hem för en ordentlig undersökning innan några beslut tas. Vid undersökningen kan jag bara konstatera att även dess ena vinge är bruten, och det brutna benet kommer inte att kunna räddas, så beslutet tas att den inte ska behöva lida mera. Alla rovfåglar är beroende av 2 friska ben för att de ska kunna jaga och finna föda, annars så svälter de ihjäl. Så därför måste de ha 2 friska ben och klor i topptrim för att överleva i naturen.

 Kattuggla.


tisdag 9 oktober 2012

Det gick inte så bra.

Tyvärr så gick det inte så bra för berguven hos veterinären igår. Den hade ett rejält benbrott långt in på vingen som hade börjat att bli infekterat, så det fanns inte så mycket mer att göra än att befria den från mer lidande. Det skulle ha blivit en svår operation av den med lång rehabilitering efteråt, och förmodligen så skulle den inte bli helt återställd så att den kunde släppas tillbaka i det fria igen.

 Berguven med en portion mat i näbben.

Röntgenbilden av skadan.

lördag 6 oktober 2012

Nu börjar det hända saker igen.

Idag efter gäddfisketävlingen så blev det en bilresa till Västervik för att hämta en skadad Berguv som blev funnen i Loftahammar igår. Det är en årsunge och troligen så är det en hane som har skadat sig i ena vingen. Från början så trodde vi att den hade ett vingbrott, men vid närmare undersökning så fann vi ett sår på den ena vingen, och alla ben verkar vara ok. Men det får bli ett besök hos veterinären på måndag morgon för säkerhets skull. Samtidigt så åkte vi ett par mil till och hämtade en Gräsand i Gamleby som också var skadad i en vinge. Den skadan var betydligt värre och fluglarverna hade redan börjat att göra sitt jobb, så det blev en förkortning av hans lidande tyvärr.

 En mycket arg Berguv i transportlådan.

 Det kan vara en skada efter att den flugit in i taggtråd.

 Såret är rengjort och vingen uppbunden.

 En fortfarande lika arg Berguv som om en stund ska få lite mat och vatten innan den placeras i en bur.