Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

lördag 26 januari 2013

Kattugglan är fri igen.

Idag släppte vi kattugglan hemma hos upphittaren och allt gick jättebra. Efter fotografering av den av Oskarshamnstidningen och oss själva så släpptes den iväg. Den flög iväg mellan träden utan några som helst problem innan den försvann in i en grantätning där den förmodligen satte sig till ro för att invänta natten.

 Upphittaren fick hålla ¨sin¨uggla en stund innan den släpptes.

Oskarshamnstidningen gjorde ett reportage om frisläppningen, så det kommer i tidningen i början av veckan.


söndag 20 januari 2013

Ny patient kom in.

Idag så kom det in en liten Talgoxe som inte kunde flyga. Vi gjorde ett besök hos vår veterinär med den men vi kunde inte hitta felet hos den. Eftersom den ena vingen hade lite konstig ställning så band vi upp den så får vi se om det blir bättre på några dagar.


 Uppbindningen börjar med att granska hur man går till väga. För även om vi gjort det tidigare ett antal ggr så glömmer man mellan gångerna.

 Tur att man har en extra hand till hjälp.

Vingen är uppbunden och klar.

Kattugglan som vi haft ett tag nu mår bara bra i uthuset och den äter ordentligt som den ska, så i slutet av veckan ska den frisläppas där den hittades.  Den kommer att få så mycket mat den vill för att vara i topptrim innan den släpps, för just nu så kan det vara lite svårt för ugglorna att hitta möss med all snö.


måndag 14 januari 2013

Kattugglan har fått mer utrymme.

Idag så fick kattugglan mer att röra sig på då den blev utsläppt i huset nere vid bäcken. Detta utrymme har jag tidigare inrett för att hysa fåglar under deras flygträning, så det blir perfekt för den. Svullnaden på vingen är fortfarande ganska stor och ett besök hos veterinären är inbokat till onsdag morgon, då vi även kommer att ta en röntgenbild på den. Men när den hade ätit sin första mus själv i buren och sedan blev utsläppt i uthuset så flög den lite ostadigt upp på en pinne där inne, så den behöver förhoppningsvis bara lite antibiotika och träning för att bli bättre.


söndag 13 januari 2013

Uppbindningen av vingen tas bort.

Igår kväll så tog vi bort bandaget som vi band upp kattugglans vinge med, för att den nu skulle kunna röra sig lite bättre. Det har inte riktigt läkt som vi ville så vi får se om den kan flyga med den vingen när den kommer till ett större utrymme. Än så länge så får den sitta i den mindre buren då den inte har börjat att äta själv än, vilket är ganska nödvändigt innan den placeras i det större utrymmet. Annars så blir vi tvungna att fånga in den med en håv varje gång den ska matas och det är för stressande för den.
Annars så är den pigg och ger mig ett och annat hål i händerna med sina klor när den ska matas.


lördag 5 januari 2013

Det nya året startade med ett par kattugglor.

De två senaste dagarna har det kommit in två kattugglor och båda hade krockat med bilar på E22:an. Som tur är så blev de funna av människor som hittade de sittande vid vägkanten, men hur många är det inte som aldrig blir funna? All heder till de som stannar och tar hand om dessa stackars fåglar. Tyvärr så kunde vi inte rädda den ena av dessa ugglor då den hade för stora skador för att någonsin bli bra igen, men den andra hade ett mindre brott på ena vingen och en rejäl hjärnskakning. Så den kattugglan sitter nu med en uppbunden vinge under en veckas tid innan den ska få prova sina vingar igen. Då blir det flygträning ett tag i uthuset innan den ska släppas igen om allt är ok med den.

Jag håller även på att sammanställa förra året till vår verksamhetsberättelse och det är mer än man hade en aning om. Vi har under året tagit hand om mer än 50 olika fall och till det ska man också lägga till de som vi hjälpt bara via telefon. Så kommande år, då vi nu är mer kända kommer säkert att generera ännu mer patienter. Vi måste även fixa till ekonomin under året då allt arbete är helt ideellt, men där har vi flera ideer som vi tror kommer att ge resultat.

 Allvarligt skadad Kattuggla med en kraftig blödning i huvudet.

Kattugglan med sin uppbundna vinge sitter och begrundar sitt öde.