Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

söndag 30 juni 2013

Bara en mor kan älska dessa.

Igår fick jag hämta 2 st små ungar av Ringduva som upptäcktes i samband med att ett träd höggs ned. Det är inga vidare skönheter, men de blir fina när de blir stora. För tillfället så äter de med god aptit när jag matar de, så chanserna är stora att de kommer att klara sig till vuxen ålder.
Vi tackar även så jättemycket för gåvan i samband med hämtningen av de små, så nu är maten säkrad till deras uppväxt.




Fiskmåsen får ibland ta sig ett dopp i den lilla poolen som står på gräsmatta och det uppskattar den. Den har vuxit rejält och vi skulle tro att den kan släppas inom 2 veckor.


onsdag 26 juni 2013

Full fart med djuren.

Nu har vi en hel del att göra eftersom vi har flera fåglar och djur inne, och det är en hel del telesamtal om fågelungar som hittats mm. men här kommer en rapport om vad som händer för tillfället hos oss på Vilthjälpen.

 Kråkan har nu blivit av med sin hjärnskakning och börjar att bli ganska självständig, så den har blivit släppt ut i friheten igen. Men den finns kvar runt gården och tigger mat än så länge.

 Fiskmåsungen växer av kattmatsdieten och kan släppas om några veckor då den borde kunna flyga.

 Hararna växer och snart är det dags för frisläpp av de. Den ena är mycket större än den andra så den kommer förmodligen att släppas först för de håller ändå inte ihop ute i det fria.

 Takläggningsarbeten brukar ofta ske sommartid under fåglarnas häckningssäsong. Så dessa två små Tornseglare matas konstant här hemma efter att de blivit funna under tegelpannorna.

 Talgoxen som blev funnen på ett dagis i Mönsterås har nu blivit stor och inom en snar framtid så kommer den att börja äta själv.

Den lilla blåmesen som hittades i en köksfläkt bor tillsammans med talgoxen och de kommer att placeras tillsammans i den stora utevoljären när båda är redo. Efter någon veckas vistelse där så är det friheten i naturen som gäller.

söndag 16 juni 2013

Mera fåglar.

De senaste dagarna har det märkts att många fågelungar börjar att komma ut i markerna, för det är en del samtal om de stackars små övergivna ungarna.
När det gäller måsungar så ska man låta de vara för deras föräldrar har koll på de små. Men om de springer runt på vägar så kan man flytta de till en gräsmatta eller något annat ställe undan trafiken. Ibland så blir de skadade eller attackerade av skator mm så då måste de tas omhand och för tillfället så har vi två st fiskmåsungar inne med skador.



Den lilla talgoxen äter som en häst och njuter av tillvaron att nästan alltid vara mätt, men det ska ju matas nästan hela tiden annars börjar den att protestera.


Igår fick jag även hämta en liten nästan flygfärdig blåmes som hade ramlat ner från boet och befann sig i en köksfläkt. Det fanns ingen möjlighet att få tillbaka den i sitt bo så den kommer att få vara hos oss tills den kan börja hitta mat själv.

torsdag 13 juni 2013

En liten talgoxe.

Idag fick jag hämta en liten talgoxe som förmodligen trillat ur sitt bo och den var jättehungrig, så det blev matning direkt vid hemkomsten. I morgon ska jag kolla en fågelholk som vi har talgoxar i och se om de är lika stora, för om de är det så ska den få nya syskon. Men det är viktigt att storleken är samma annars så kanske de andra hoppar ur holken innan den lille och den blir då lämnad i holken.

En mätt och belåten liten unge.

måndag 10 juni 2013

En lite uppdatering

Det har hänt lite sedan förra inlägget, så jag gör en liten sammanfattning här.

Vi har fått in en kråkunge som förmodligen har blivit påkörd av en bil med en hjärnskakning som följd. Den har nu börjat att äta lite själv och är betydligt piggare än när den kom in.
De två harungarna som vi har behövde lite större utrymme, så de har nu fått tillgång till en större bur ute där de trivs bra men de får fortfarande lite välling ett par gånger om dagen.
Vi fick även in en liten rörsångare som hade ett allvarligt benbrott på den ena vingen efter att den flugit in i ett fönster.
Det börjar även komma en hel del samtal om ¨övergivna¨små fågelungar och då får man förklara att de förmodligen inte alls är övergivna utan sitter där och väntar på sina föräldrar som kommer med mat.

 Välling smakar fortfarande bra.

 Premiär för hararna i den nya större buren.

Kråkan med sin stora bula i huvudet.

söndag 2 juni 2013

Lyckad rehabilitering av en ny art.

Idag fick vi in en Storlom som blivit funnen på en gräsmatta när ägaren skulle klippa gräset. Vi kunde inte hitta några skador på den förutom lite skavsår här och var, så det var bara att konstatera att den kunde släppas. Efter ringmärkning så åkte vi iväg till den lite större sjön en bit bort och släppte den vid badplatsen och den började låta och sprattla så fort den fick se vattnet. Den sprang först en bit på vattnet innan den lugnade ner sig och började simma utåt samtidigt som den ropade ett par gånger.

 Ringmärkning pågår.

 Lite aggressiv var den.

 Lite lugnare innan den ska ner i transportlådan.

 Nu är den snart i vattnet.

 Fri igen!

 Snabbt bort från det farliga.

Avskedshälsning.