Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

lördag 31 maj 2014

Björktrast, Ekorrar och en ekorrjägare.

De senaste dagarna så har det varit en hel del att göra för oss då vi har en del djur hemma för tillfället. Björktrasten som vi haft nu ett tag har fått en ring omkring sitt ena ben och kommit ut i det fria igen. Det första dygnet så fanns den på tomten omkring huset och tiggde lite mat ibland, sedan så har den inte synts till något mer så den hittade nog sina björktrastkompisar som finns här.

Björktrasten.

Ekorrungarna har haft lite problem att gå upp i vikt då de har varit väldigt svårmatade med vällingen, men nu verkar det som att det problemet har släppt så vi borde se en viktökning den närmaste tiden. De äter även av det andra som vi lägger in till de som hasselnötskärnor, morot, torkad svamp, pinjenötter mm. De är också lite mer aktiva nu när de börjat att vänja sig vid oss.
De är väldigt olika så det är inga problem att se skillnad på de heller. Den ena är jätteröd i pälsen och den andra dra mer mot det mörka hållet med mycket svart i pälsen.

 Den röda Ekorrungen.

  Den röda Ekorrungen.

 Den mörka Ekorrungen.

 Den mörka Ekorrungen.


Vi har även haft en ypperlig ekorrjägare inne ett dygn då en Mård blev funnen i vägkanten och transporterades till oss. Det var en hona som hade ungar någonstans i skogen så turligt nog hade den bara  en hjärnskakning och kunde släppas efter ett dygns vila.

 Mård.

 Mård.

onsdag 28 maj 2014

En mager duva

Igår var vi och hämtade en helvit duva som bara gick runt på marken och inte ville flyga. Efter infångadet som gick lätt kunde vi konstatera att den var väldigt mager och knappt hade några flygmuskler alls kvar. Så nu går den på en diet av hönsfoder mm för att sedan flygtränas när den gått upp i vikt igen.

måndag 26 maj 2014

Fredagen som gick.

Den senaste fredagen blev en ordentligt fullspäckad dag för nu börjar årets första ungkullar visa sig. Det var flera samtal om upphittade fågelungar under dagen och det mesta kunde lösas över telefonen. En kråkunge fick vi åka och titta till då den ramlat ur sitt bo, men kråkföräldrarna fanns hos den och inget var brutet. Så den fick stanna hos sina föräldrar som garanterat klarar den bättre än vad vi gör.

Vi har även fått in två stycken nya små ekorrar som befinner sig hemma hos oss nu tills de blir stora nog att klara sig själva. De är väldigt magra så de får välling mellan den övriga maten som de äter, för att de ska öka i vikt.

lördag 17 maj 2014

Grönt veckoslut i Gamleby.

Det är mycket besökare här på Naturbruksgymnasiets öppet hus och det pratas om besöksrekord i detta underbara väder. Vi har haft en hel del besökare på vårat ställe och kunnat informera om verksamheten som vi bedriver. Vi var också tvungna att ta med Björktrasten då vi är hemifrån för länge för att den ska klara sig utan mat och den har funkat bra som ambassadör för oss.

onsdag 14 maj 2014

Full fart.

Det har varit lite mycket de senaste dagarna så det har varit full upp här hemma. Den lilla gåsungen klarade sig inte efter sina skador och igår fick vi in en Ormvråk som krockat med en bil. Tyvärr så hade ormvråken brutit ryggen och skulle aldrig ha blivit återställd igen, så den slapp sitta i vägkanten och svälta ihjäl.

Igår kväll så fick vi även rycka ut för att titta på en kanadagås som hade ett skadat ben. Det gick inte att fånga gåsen för att kolla den då den tog till vingarna och flög ut i vattnet.

Ekorren hade tillbringat natten på ett annat ställe än i sitt bo i buren, men gjorde ett besök idag på eftermiddagen för att äta lite hasselnötter hos oss.

Grönsiskan är på väg att bli helt återställd och kommer förmodligen att släppas i början av nästa vecka.
Även Björktrasten har det bra, men måste växa på¨sig lite till innan den släpps.

Vi håller även på att förbereda oss för vårt deltagande i Gamleby på Grönt Veckoslut hos lantbruksgymnasiet där som börjar på fredag.

 Vår rehabiliterade ekorre.

  Vår rehabiliterade ekorre.

Den fina ormvråken som tyvärr inte klarade sig.

Ekorre rapport

Den stora ekorren har nu fått sin frihet så vi hoppas att det går bra för den. På morgonen igår så öppnade vi burdörren så att den kunde gå ut när den ville. Det dröjde inte lång stund innan den upptäckte den öppna dörren och kom ut för att undersöka allting nytt. När vi kom hem från jobbet på eftermiddagen så lockade vi på den och i en tall en bit bort svarade den och kom nedskuttande till oss. Trots att den haft fri tillgång till buren och maten där inne så hade den nog inte varit där sedan den kom ut, för det var en mycket hungrig ekorre som mötte oss. Så vi lyfte in den i buren där den vräkte i sig hasselnötter under tiden som vi gick därifrån. Senare på kvällen när vi kollade buren så hade den stuckit iväg igen, så vi hoppas att den nu lärt sig att det finns mat där.

Den lilla utmärglade ekorrungen klarade sig tyvärr inte efter sin förmodligen långa svält. Trots att den åt ganska bra så fick vi den inte att gå upp i vikt utan den blev bara svagare och svagare.

söndag 11 maj 2014

Mycket just nu.

De senaste dagarna har det varit full fart hos oss då vi fått in flera fall. Igår kom det in en Fiskmås med en allvarligt skada vinge som tyvärr inte gick att fixa och idag så har vi hämtat två små fågelungar. Den ena var en Grönsiska som verkar ha hjärnskakning efter att den troligen flugit emot ett fönster eller något och den andra är en nästan flygg Björktrastunge. Björktrasten vräker i sig köttfärs och Grönsiskan har också börjat att äta när vi matar den.
Den lilla gåsungen har fortfarande  problem med balansen, men den har börjat att äta själv när det bjuds mat så vi får hoppas att det blir någon bättring de närmaste dagarna.

 Grönsiska.

  Grönsiska.

 Björktrast.

  Björktrast.

Gåsungen får sig ett bad.

fredag 9 maj 2014

Knipan har fått en ny familj och vi en liten gåsunge.

Efter jobbet så åkte jag till en damm där det brukar finnas knipor med ungar för att se om det fanns någon fosterfamilj till knipungen. Först så såg jag bara ett par gräsänder och ett par vuxna knipor och ställde in mig på att få föda upp den lille. Men plötsligt så rörde det sig i vassen vid stranden och en knipfamilj kom utsimmande och turligt nog så verkade ungarna vara lika små som den vi hade. Så efter att jag varit hemma och hämtat kikare och kamera så åkte vi tillbaka till dammen och letade rätt på familjen igen. I kikaren så såg jag att ungarna var lika små så det var bara att gå ner till stranden och släppa i knipungen. Efter en stund så simmande den iväg till sin nya familj och blev omedelbart mottagen.

 Den lilla Knipan.

 På väg till sin nya familj.

 Snart ikapp.

Familjen drar iväg.

Vi har även fått in en gåsungen som en katt kom hem med i munnen. Den har ett bett i sitt ena lår och det verkar som att det är lite infekterat också, så den har svårt att stödja på det benet. Tyvärr så är kattbett i fåglar nästan lika med blodförgiftning och det är inte vanligt att man klarar dessa fåglar, så vi får se hur det går för den.

 Gåsunge.

 Gåsunge.

En liten Knipa.

På väg till jobbet idag på morgonen så fick jag åka och hämta en liten knipunge som kommit bort från sin familj. Så nu ska vi försöka att hitta en fosterfamilj till den, då det inte är några problem att få den adopterad av en annan knipa med ungar.

tisdag 6 maj 2014

Tidningen har varit på besök.

Oskarshamnstidningen har besökt oss och gjort ett reportage om vår verksamhet och ekorrarna, och igår så hamnade det i tidningen. Det blev ett roligt besök med mycket skratt och det roligaste var nog när den stora ekorren bestämde sig för att syna kameran lite närmare. Den tog ett långt skutt från min axel rätt mot fotografen som blev ordentligt rädd när sökaren fylldes av en flygande ekorre.



fredag 2 maj 2014

Större bur till Ekorren.

Den stora ekorren blev igår flyttad ut i den stora buren för att få mer rörelsefrihet och vänja sig vid naturen lite mer innan den släpps. I början så var den väldigt försiktig, men nu är det full fart i buren så om nån vecka så kommer vi bara att öppna dörren så får den ta sig ut när den vill.







torsdag 1 maj 2014

Ekorre nummer 2 och 3:an på väg.

Efter att vi aldrig tidigare haft någon Ekorre inne hos oss så har det släppt i år. För tre veckor sedan så fick vi in vår första som nu blivit stor och ska omplaceras till den stora utevoljären innan den släpps. Igår så fick vi först ett samtal om en omhändertagen liten Ekorre som vi kommer att få in i helgen och en liten stund senare så fick vi hämta ytterligare en liten mycket utmärglad unge inne i stan. Den lille var väldigt svag men vi fick i den lite välling under ett par omgånger innan det var dags för att sova hela natten. Idag på morgonen var det en betydligt piggare liten sak som ville ha välling, så nu blir det täta matningar av den. Den är väldigt mager så den har nog inte fått mat på länge, så nu i början blir det små portioner med täta mellanrum. Vällingkontot kommer helt klart att rusa iväg den närmaste tiden, men vi har fått en del gåvor under vintern så vår ekonomi klarar det.

 Vår första Ekorre som nu blivit betydligt större.

Den nyinkomna magra lilla stackaren.