Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

söndag 31 augusti 2014

Rovfåglar och en frisläppning.

Den sista Tornseglaren blev släppt idag på förmiddagen och det är lika fascinerande varje gång att se hur de flyger nästan lika skickligt som de vuxna utan att någonsin ha flugit tidigare.

 Tornseglare.

Här drar den iväg.

Det märks också att ungfåglarna har börjat att försöka lära sig flyga nu och det går ju inte alltid så bra. De senaste dagarna har vi fått in en Ormvråk med ett allvarligt benbrott i den ena vingen och en Duvhök som flugit mot ett fönster och skadat sig.
Ormvråkens skada hade skett för ett tag sedan och vingen hade börjat att läka ihop, men i helt onormal ställning så den skulle aldrig ha kunnat flyga igen.
Duvhöken har inte så mycket bättre prognos då det verkar som att den brutit ryggraden vid kollisionen med fönstret, men vi ska ge den några dagar för säkerhets skull.

 Ung ormvråk.

  Ung ormvråk.

Ung Duvhök.

 Ung Duvhök.



onsdag 27 augusti 2014

En sen tornseglare.

Samma dag som vi släppte vår tornseglarunge förra veckan så fick vi in en ny tornseglare. Den var inte helt färdigvuxen än så den matas för fullt och är snart klar att släppas tillbaka till friheten igen. Vi vet när den är redo för de börjar matstrejka någon vecka innan och när de börjar att flaxa i buren är det dags

onsdag 20 augusti 2014

Sparvhök och duvan.

Sparvhöken blir lite bättre i sina ben dag för dag så vi får hoppas att det går att få den frisk. Nu börjar den att använda sina ben lite mer efter förlamningen, men det kommer att gå åt lite flygträning innan den kan släppas igen.
Den vita duvan som vi tog hand om under sommaren är tillbaka igen, men nu är det inget fel på den. Den släpptes där den hittades och den blev väldigt tam där så den började att ta sig in i en affär när dörren stod öppen och var allmänt besvärlig. Så vi fick göra en ny utryckning och fånga in den igen för att den inte skulle tas bort av någon annan som förmodligen inte ville rädda den. Så nu får den vara instängd här hemma hos oss ett par veckor och sedan hoppas vi att den stannar kvar här på vår gård.

 Arg sparvhök.

Den vita duvan som fått komma hem till oss igen.

lördag 16 augusti 2014

Ny fågelart får vård.

Igår så var jag och hämtade en fågel som flugit in i ett fönster och skadat sin ena vinge lite. Skadan gjorde att den inte kunde flyga så nu står den under vår vård. Jag blev förvånad då jag öppnade kartongen som den satt i och såg att det var en Göktyta som tittade upp på mig. Ena vingknogen är lite svullen men inget verkar vara brutet så vi får hoppas att den repar sig och kan släppas.
Göktytan är lite speciell då den är en hackspett med lite underligt beteende, när den känner sig hotad så reser den sina fjädrar på huvud och hals samtidigt som den svänger med huvudet som en orm fram och tillbaka. En av deras huvudfödor är myror och myrpuppor så jag har varit ute i trädgården och samlat in lite som den har fått. Den kände nog igen det som mat för den hoppade direkt ner och började att äta.

Göktyta.

fredag 15 augusti 2014

Sparhök behöver vård.

För ett par dagar sedan fick vi in en ung Sparvhök som förmodligen krockat med något. Den är delvis förlamad i bakdelen men det verkar inte som att ryggraden är bruten. Troligen har den en svullnad som trycker på ryggmärgen och orsakar förlamningen. Idag när jag matade den innan jobbet så började den att kunna röra benen lite mer än tidigare så det verkar som att den bedömningen stämmer.

tisdag 5 augusti 2014

Vad händer hos oss just nu?

Det har varit ett litet uppehåll på inlägg ett tag av skilda anledningar. En anledning har varit att vi varit utomlands en vecka och att det har varit en hel del annat som kommit före uppdateringar.
Alla djur/fåglar var släppfärdiga innan vår utlandsresa så vi hade inget inne när vi var borta. Det som släpptes var 2 igelkottar, 2 Fiskmåsar och en Gräsand. Nu när vi är hemma igen så har det varit fullt upp under den senaste veckan, med en hel del samtal mm. Vi fick in en vuxen Tornseglare med en skadad vinge som en katt burit in, men tyvärr så gick den inte att rädda då den plötsligt slutade att äta. Igår fick vi in en unge av Tornseglare som har ett par veckor kvar till att den kan flyga och där är det inga problem med matvägran än så länge. Vi har också en Rödstjärt som knappt kan flyga inne för tillfället. Den har tappat så många fjädrar på vingarna att flygförmågan har drabbats. Med den är det lite osäkert då vuxna fåglar är betydligt svårare att hållas i fångenskap, så vi får se hur det går för den. Idag fick vi också in en duvunge som upphittarna döpt till Lanka, den har ramlat ur sitt bo på tok för tidigt så den måste vi mata under flera veckor innan den kan släppas igen.

 Tornseglarungen matas med vitaminberikad köttfärs.

 Nästan att hela fingret åker med när den gapar.

 Duvan Lanka i sin nya bur.

Mätt och belåten till natten.