Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

söndag 31 maj 2015

Tornseglare.

Igår fick vi in två st Tornseglare som fått något klet på sina vingar och stjärt och inte kunde flyga. Vi tror att det var träolja/lasyr som de hade på sig och vi testade flera medel innan vi fick bort det. Idag så blev de ringmärkta och frisläppta igen och de flög iväg hur lätt som helst när de fick luft under vingarna igen.

 Ihopkletade vingar.
 
 Mycket nedkletad Tornseglare.
 
 Rengöring.

Frisläppning.

torsdag 28 maj 2015

Ovanlig rehabiliteringsart denna dag.

Idag så kom det ett nytt par till oss på Vilthjälpen Oskarshamn. Denna gång var det något så ovanligt som en Kornknarr som blev först och kort därefter så gällde det en vuxen Gråtrut.
Kornknarren har förmodligen blivit påkörd av en bil och förlorat en del av sina vingpennor samt brutit ett ben och Gråtruten har en sårskada på sin ena fotled och är bajsbombad av Fiskmåsar.


måndag 25 maj 2015

Par i par.

Idag så fick vi in två små nykläckta ringduvor till att börja med. Boet hade placerats i en avskuren hink i en häck och den ena ungen hade nog kläckts på plats där. Vet inte om boet blivit funnet där och ordningfixat eller om någon fällt ett träd med bo i och förflyttat det dit?


När vi kom hem efter jobbet så kom nästa samtal och det gällde två små storskrakar som ramlat ner i en trappuppgång vid badhuset. Jag letade efter skrakfamiljen i ett närliggande vattendrag men kunde inte hitta de, så de små fick följa med hem istället.

Fågelungarna är på väg ut nu.

Tänk på att det finns många fågelungar som hoppar ut ur sina bon INNAN dom kan flyga, tex mås/trut, skator/kråkor/kajor och en del småfåglar.
Dom går runt på marken ett tag men blir fortfarande matade och skyddade av sina föräldrar, det är ett helt normalt beteende. Vi får många samtal om dessa småttingar men det bästa man kan göra är att LÅTA DOM VARA.



 

söndag 17 maj 2015

Frisläpp.

Ikväll så släpps Kattugglan ut i det fria igen och vi hoppas att det kommer att gå bra för den i framtiden. Det var en mycket arg Kattuggla som blev ringmärkt, mätt och vägd idag på eftermiddagen och till kvällen så öppnar vi dörren till uthuset så får den flyga ut när den vill.

 Mycket arg kattuggla vid vägningen efter ringmärkningen.



Ormvråken kommer att bli släppt under veckan om det går som tänkt. Den hade ett helt igensvullet öga och kraftig hjärnskakning när vi fick in den, men den har återhämtat sig bra och är nu placerad i en större bur där den fick en färsk tuppkyckling till middag idag.


Mätt och belåten ormvråk efter en färsk tuppkyckling till middag.

söndag 10 maj 2015

Länge sedan en uppdatering.

Här kommer en liten uppdatering från den senaste tiden hos oss.

Pärlugglan från förra inlägget har släppts i området där den hittades.

Den unga stadsduvan med lite skadad vinge är nu fri att flyga när den vill, men det verkar som att den trivs hos oss och hönsen som den går runt med på gräsmattan.

Kattugglan med sin skadade vinge har fortfarande lite häng på den vingen, men den flyger obehindrat omkring i uthuset som den har till sitt förfogande och kommer att släppas vilken dag som helst.

I övrigt så fick vi in en Ormvråk som varit med om en bilkrock för drygt en vecka sedan. Ena ögat var helt igensvullet på den och den var väldigt omtöcknad. Nu är båda ögonen öppna, men den är fortfarande lite ostadig så den får stanna ett tag till för vård.

En hel del telefonsamtal har vi också fått med diverse saker och senast idag var vi och letade andungar som sprang omkring sin överkörda mor på en större landsväg bara nån mil från oss. Men när vi kom fram efter ca 10 minuter så hade den täta trafiken redan gjort sitt.
Vi har också varit och letat efter en knölsvan som uppträdde konstigt i skogen vid havet, men tyvärr så lyckades vi inte hitta den så vi får se om det blir ett återbesök där. Den hade legat i skogen en bra bit från havet och var orädd för både människor och hundar och det gick att komma den väldigt nära innan man fick någon reaktion från den.


 Stadsduvan på vårt ladugårdstak känner sig hemma.

 Kattugglan är arg i uthuset.

Ormvråken i sin bur.