Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

torsdag 30 juli 2015

Uppdatering.

Igår fick vi in en skadad sjöorre som blivit hittade på en villatomt i inlandet. Ett ovanligt ställe för en så utpräglad sjöfågel, men just nu så sträcker mängder av dessa söderut och kan dyka upp lite varsomhelst. Tyvärr så fick denna otroligt granna hane somna in efter att vi konstaterat att dess ena vinge var riktigt svårt skadad.



Kattuggleungen som vi fick in för flera veckor sedan har nu placerats i en stor utebur där den får träna upp sina vingar inför frisläppningen framöver.



Idag så kom ännu en tornseglare in så nu är det tre st i vår lilla ¨flock¨. Två är större och snart flygfärdiga, men den lilla har långt kvar innan den kan släppas.




onsdag 29 juli 2015

Tillverkning av en ny bur mm.

Eftersom vår ekorre började bli rastlös inomhus i den lilla buren så har jag fått tillverka en ny utebur som den får bo i. Vi har redan en bur men just nu är den upptagen av ett gäng stadsduvor, så jag kunde inte släppa in en ekorre hos dessa.
I övrigt är det full fart med tornseglare som börjat hoppa ut nu och diverse annat. Väntar nu på en Sjöorre som blir hitkörd om ett tag och den hade blivit funnen utanför ett hus i inlandet.

 Den nya voljären klar att tas i bruk av en ekorre.

Ekorren verkar trivas i sin nya större bur.

måndag 27 juli 2015

Frisläppning av duvhöken.

Idag så släppte vi duvhöken som hade krockat med ett fönster och blivit delvis förlamad. Den var nu helt återställd efter en veckas vård och hade även gått upp lite i vikt på sin kycklingdiet.
Vi passade också på att ringmärka den innan den släpptes i närheten av där den blev omhändertagen.

 Vägning, mätning och ringmärkning innan transporten.

En sista arg blick innan den släpptes fri igen

onsdag 22 juli 2015

Det senaste som kommit in till oss.

Det senaste tillskottet till vår anläggning blev en ung Duvhök som kraschat in i ett fönster. Vi fick samtalet när vi var på väg hem från en helgvistelse i Stockholm i helgen och det var på vägen, så det var bara att svänga in och hämta den. På samma hemresa så fick vi även avliva en vingskadad Kanada/vitkindad gås som gått i flera dagar med en vinge som var nästan helt av. Det var en jägare!!?? som sett den i flera dagar och till sist ringt Polisen istället för att avliva den själv. I jaktförordningen står det att vem som helst har rätt att avliva ett skadat djur om det är för att minska lidande, även på annans mark är det tillåtet. Enda kravet är att man ser till att det går så snabbt och skonsamt som möjligt så man inte ökar på lidandet istället.


måndag 6 juli 2015

Uppdatering om ladusvalan.

Den lilla ladusvalan som vi fick in för ett tag sedan växer och börjar nu vara lite mer rörlig i buren. Så ett par veckor till blir det innan den kan släppas tillbaka till friheten igen.

söndag 5 juli 2015

Årets första lilla ekorre och släppning av storskrakungarna.

Vi har fått in en liten ekorre som blev funnen i en trapp och var väldigt medtagen. Den hade nog inte fått mat på länge och var väldigt kall. Efter uppvärmning och mat så har den nu blivit pigg efter ett par dagar.

Den lilla ekorren dricker ur nappflaskan som att den aldrig gjort annat.
 
Vi har även släppt de två storskrakungarna som även de hade ramlat ned i en trapp. Vi bedömde att de skulle kunna klara sig i det fria nu även om de gärna skulle varit lite större innan släppet. Men den ena hade börjat få ont i ett ben av att vara så mycket på land så vi tog beslutet att den skulle få det bättre ute i naturen där den mestadels simmar i vattnet.
När de släpptes så var de lite oroliga till att börja med, men snart så började de att söka föda på typiskt storskraksätt. De simmade omkring och doppade huvudena hela tiden för att spana av vad som fanns under vattnet och de hittade även lite att äta under den halvtimma som vi stod där.
 
 I grundvattnet fann skrakungarna lite att äta.


Efter en stund sökte de sig ut på lite djupare vatten och började spana av hur det såg ut under ytan.

torsdag 2 juli 2015

Ett par nya som behöver hjälp.

Idag fick vi ett par nya individer som behöver lite hjälp och det började med en liten Ladusvaleunge som blivit funnen på marken i ett byggvaruhus. Den var medtagen och uttorkad när vi fick den, men nu till kvällen så är vätskebalansen OK och vi har fått i den lite mat också.

En liten ladusvala som förmodligen får följa med till jobbet i morgon så den får mat och vatten.

När vi kom hem efter ett födelsedagskalas i stan så låg det en lapp vid vår kaninbur på gräsmattan och i buren så fanns det en harunge som någon tagit hand om och lämnat hos oss under tiden som vi var borta. I samband med det så fick vi ett bidrag också och det tackar vi jättemycket för.


En liten harunge fanns det i vår kaninbur när vi kom hem.