Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

onsdag 19 augusti 2015

Häger och Lärkfalk

Häger stoppar i sig fisk på löpande band och går stadigt upp i vikt, men den blir nog kvar ett tag till innan den släpps vid något fiskrikt vatten.


Lärkfalken är i stort sett mogen att släppas vilken dag som helst nu och det blir nog under helgen som det sker. Från att i princip varit död när den hittades så har det nu blivit en ung välnärd falk av den.


måndag 17 augusti 2015

Kattugglan är fri igen.

Den kattuggla som vi haft inne sedan den var liten har nu blivit en stor fin uggla som ikväll fick friheten åter. Först blev den vägd, mätt och ringmärkt för att sedan åter placeras där den varit den sista tiden. Efter det så lade jag in en dag-gammal kyckling till den innan jag öppnade dörrarna så att den kan flyga ut när den vill.

 Denna gång vägdes den i transportlådan.

 När vi fick in den så satt den själv på vågen.

 Ringmärkning.

 En sista koll att allt var bra med den.

Efter fotograferingen så placerades den i uthuset med öppna dörrar denna gång.

torsdag 6 augusti 2015

Det finns att göra hos oss :).

Just nu har vi en hel del att göra och tyvärr så är semestern snart slut för oss. Nästa vecka går vi tillbaka till våra ordinarie jobb igen för att dra in vår inkomst igen.

Det har hänt en del sedan senast och vi har ganska välfyllt i burar och voljärer just nu, även om en del släpps vartefter. I år har vi haft många tornseglare inne och det är ofta ganska stora ungar som inte har helt utvuxna vingpennor än, så vi undrar varför de hoppar ur boet innan de är riktigt flygfärdiga?
Vi skänker ett stort tack till matbidraget som vi fick i samband med en inlämningen av en tornseglare!

Lärkfalken som vi fick häromdagen mår alldeles utmärkt och äter ordentligt så den måste bara få helt utväxta vingpennor innan vi kan släppa den.

Ekorren har också fått tillgång till friheten och far runt i trädgårdens alla träd, men återvänder till kvällen till sin voljär.


 Frisläppning av en fiskmås som vi fick in med en hängande vinge för ett tag sedan och nu var helt återställd.

 En ny art har det också blivit för oss då vi idag fick hämta en häger i en hästhage. Det är en nyss utflugen årsunge som förmodligen haft problem att hitta mat på egen hand. Den är ordentligt mager men har för en stund sedan stoppat i sig 9 st mörtar som jag var nere och metade upp i sjön.

 Våra tre stadsduvor har fått tillgång till friheten, men verkar trivas hos oss så de kanske stannar kvar.

En av fem tornseglare fick flyga iväg idag efter ringmärkningen.

Det har aldrig varit enklare att skänka en gåva till vår verksamhet.

Vi har nu skaffat Swish till verksamheten, så nu kan de som vill skänka en gåva till mat mm för våra djur och fåglar som vi tar hand om.
Det gör man på telenummer 0739575107

måndag 3 augusti 2015

Ny patient och mer voljärbygge.

Idag hämtade vi en ung lärkfalk som troligen ramlat ur boet någon gång. Den blev funnen i förrgår i dåligt skick och har sedan befunnit sig hos en annan rehabiliterare och piggnat till.
Nyss har den ätit en hel daggammal kyckling och sitter nu helt proppmätt i sin bur och mår bra.


Den unga lärkfalken med välfylld kräva i sin bur.

Vi måste även snickra ihop en voljär till för vi har fått några nya inneboende på gården. Jag var och informerade om Vilthjälpen på en hönsbytardag för några dagar sedan och ¨råkade¨ få med mig fyra Japanska vaktlar hem efter det. Så det får bli en vaktelvoljär i anslutning till ett uthus som vi har.
Just nu befinner de sig i buren som byggts av en upponedvänd hoppmatteställning.
 

 Två av de fyra Japanska vaktlarna.