Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

lördag 30 april 2016

Fältharen snart släppt.

Den lilla harpalten som vi fick in för några veckor sedan har nu växt på sig och kommer att släppas ut i det fria snart. Den har växt fort och är förmodligen nu uppe i en vikt över 500 gram och det brukar vara en gräns när det är dags att släppa de. Den har haft det bra i uteburen den sista veckan och äter allt som bjuds plus det som finns på gräsmattan, så den kommer att släppas genom att vi öppnar burdörren så den kan gå ut när den vill. Så förhoppningsvis kan vi få se den äta på vår gräsmatta om kvällarna.

 Haren börjar bli stor.

Så liten var den när vi fick in den.

måndag 25 april 2016

Hornugglan blev släppt idag.

Idag så släpptes Hornugglan efter att den blivit ringmärkt, vägd och mätt. Den var ivrig att komma iväg när vi kom ut och när vi släppte den så flög den snabbt iväg  mot träden där den satte sig en stund. Sedan flög den vidare in bland träden och väjde fint för grenarna som var i vägen för den där den flög fram.

 En sista närbild på Hornugglan.

Om några sekunder flyger jag in bland träden.

söndag 24 april 2016

Hornugglan.

Hornugglan från Öland har flyttats till en större bur under gårdagen, där den hade lite mer utrymme att röra sig. Den använde vingarna mycket när den förflyttade sig i buren, så det verkade som att allt var OK med den. Idag blev den flyttad igen till det stora uthuset där vi flygtränar fåglarna och den flög omkring riktigt bra där inne mellan pinnarna. Så i morgon kväll blir den ringmärkt och frisläppt här hemma.

 Min dotter hjälpte till med flytten till en annan bur.

Det är bäst att se hotfull ut när man kommer till det stora uthuset.

onsdag 20 april 2016

Uppdatering.


Hornugglan har ätit 2 möss under natten så det var skönt att slippa tvinga i den mat. Idag ser vingen mycket bättre ut så det blir nog snart frisläppning av den. Först ska vi bara testa om den kan flyga ordentligt i ett större utrymme.

Igår fick vi även in en ung stadsduva som var lite skadad i nacken bl.a. Den har inte börjat äta själv än så det får nog bli lite tvångsmatning tills den lär sig.

Harungen växer så det knakar så till helgen ska den få mer utrymme i en större utebur på gräsmattan.



tisdag 19 april 2016

Hornuggla.

Idag hämtades en Hornuggla från Öland som skadat sin ena vinge. Den är pigg, men den ena vingen hänger lite på den. Inga skador hittas så med lite tur har den bara smällt i någonstans och behöver vila upp sig ett tag.



fredag 15 april 2016

Harungen växer.

Harungen som vi fick in för drygt en vecka sedan växer och mår bra. Efter en viktförlust i början så har den nu ätit ifatt och ökar stadigt i vikt för varje dag. Den äter grönt från trädgården och givetvis får den sin välling flera gånger om dagen och den är mycket piggare än när vi fick in den. Efter maten så är det lite massage för att stimulera tillväxten hos den och sedan är det ett litet gympapass på mattan för att sträcka ut sina leder lite.



söndag 10 april 2016

Harungen.

Det har varit några kämpiga dagar med att få den lilla harungen förstå hur man äter ur en nappflaska, men det går bättre och bättre och matningstiden har blivit kortare. Den har även provsmakat lite morot, äpple och rölleka och blivit piggare. På dagarna ligger den bara och trycker, men när det blir kväll så är den betydligt aktivare och skuttar omkring i sin bur. Alltså precis som den beter sig i naturen.


torsdag 7 april 2016

Ormvråken släppt och en ny liten patient.

Ormvråken som krockat med en bil var pigg efter nästan en vecka så den blev ringmärkt och släppt här hemma på gården och den flög genast iväg som om den aldrig gjort något annat.

Idag var vi och hämtade en liten harunge istället som ersättning för vråken. Normalt ska man inte ta hand om små harungar då modern oftast finns i närheten, men den här låg illa till och hade legat på samma ställe under flera dagar. Idag så var den blöt och väldigt slö så vi bestämde att den måste tas in för vård.
Efter uppvärmning så har vi nu fått i den lite mat så vi får hoppas att den klarar sig.

Den lilla fälthareungen.