Vi är en grupp som ligger under Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, och arbetar med att rehabilitera skadad fåglar och vilt. Vår huvudorganisation är KFV Sverige. (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt), och det är deras etiska regler som vi följer. De fåglar/djur som vi har möjlighet att ta hand om är samtliga fågelarter, Ekorre, Hare och Igelkott. På denna blogg så kommer ni att kunna följa vår verksamhet, och vi kommer även att ge lite tips om vad man ska göra om man hittar en skadad fågel eller djur.

måndag 19 september 2016

Sällsynt gäst och en duva kvar.

Vi har fått in en riktigt sällsynt gäst till oss och denna gång så är det en ung Ängshök. Den blev hittad på Öland och förd till Ottenby fågelstation som sedan tog kontakt med oss. I år så är det bara ett drygt tiotal Ängshökungar som kommit på vingarna på Öland så vi hoppas att denna går att rädda. Den har en skada på ena vingen som gör den nästan helt obrukbar, men ett veterinärbesök ska få avgöra hur pass allvarlig skadan är. Troligen så har den flugit in i en taggtråd och skadat sig.

 Ung Ängshök.

Ung Ängshök som gör sig stor och försöker hota oss.

Vi har en stadsduva kvar efter att vi släppte de två ringduvorna och den känner sig nog lite ensam nu, så även den kommer att släppas de närmaste dagarna hemma hos de som fann den. När vi fick in den så var den väldigt mager och haltade på ena benet, men nu har den ätit upp sig och benet verkar också vara OK.

Stadsduva som vill hem.


söndag 18 september 2016

Två ringduvor släppta idag.

Vi har haft två ringduvor inne ett tag nu och idag så var det dags att föra tillbaka de till naturen igen. Efter ringmärkningen så släpptes de på gräsmattan där de gick en stund innan de tog till vingarna och flög iväg. Den ena kom från Ekhorva utanför Åseda där boträdet råkade sågas ner innan det upptäcktes att det fanns ett fågelbo där och den andra kom från Bockara där boet blåst ner från trädet.

 Ringduvan från Åseda.

Ringduvan från Bockara.

måndag 5 september 2016

Den unga Lärkfalken har blivit släppt!


Igår så ringmärkte och släppte vi den unga lärkfalken som vi hämtade i Målilla. Den har varit riktigt aktiv i sin större bur och kom flygande och tog sin mat ur handen på oss. När den flög iväg så tog den några svängar runt huset samtidigt som den tog höjd för att sedan försvinna över träden.